Menopoz ile birlikte vücudumuzda bir çok değişiklikler olmakta ve bu süreç osteoporoz, osteoporoza sekonder omurga kırıkları nedeniyle beyin, sinir ve omurilik cerrahisi dahil farklı bulgularla bir çok bölümü ilgilendirebilir. Menopoz ile ilgili bilinen yanlışları düzelterek doğru bilgi olarak paylaşmak adına sorularıma Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cenap Açıkkol’ un cevapları;
1 – Menopoza girdiğimi nasıl anlayabilirim?
40 yaşın üzerinde 12 ay boyunca adet görmediğiniz zaman büyük olasılıkla menopozdasınız.
2 – Menopozda hamile kalabilir miyim?
Yumurtalık fonksiyonları artık sona erdiğinden menopozda hamile kalınmaz. Perimenopoz denilen menopozdan 10 yıl önce başlayabilen dönemde yumurtalık fonksiyonları düzensizde olsa fonksiyonları var olduğundan hamile kalınabilir.
3 – 43 yaşındayım myom nedeniyle 1 yıl önce rahmim alındı ve adet görmüyorum. Menopoza girdim mi?
Myom ameliyatı ile birlikte her iki yumurtalık alınırsa cerrahi menopoza girilir ve menopoz bulguları hemen başlar. Yumurtalıklardan biri dahi yerinde kalırsa hormon salgıladığı sürece menopoza girilmez.
4 – 53 yaşındayım. 3 yıl önce menopoza girdim. Bazen genital bölgede ağrı hissediyorum. Tedavisi var mıdır?
Östrojen hormonu devre dışı kaldığından vaginal kuruluk, daralma, ve ağrı yakınmaları olabilir. Bölgesel östrojenli pomatlar ve vaginal jeller gerektiğinde doktor tarafından önerilir.
5 – 45 yaşındayım adetlerim arada gecikiyor. Tahlil yaptırarak ne zaman menopoza gireceğimi öğrenebilir miyim?
FSH, E2, AMH gibi hormonlarla yumurtalık fonksiyonları ölçülebilir. Sonuçlar çok değişken olduğundan net olarak menopozu işaret etmeyebilir. Tek bir hormon testi ile menopoz tanısı konmaz.
6 – 3 yıldır menopozdayım. Ateş basmalarım halen devam ediyor, ne zaman geçecek ve tedavisi var mı?
Ateş basmaları bazen çok az olurken bazen de şiddetli ve uzun olabilir. 5 yıla kadar da uzayabilir. Tedavide doktor denetiminde kısa süre küçük doz östrojen verilebilir. Bazı bitkisel desteklerde tedaviye yardımcı olur.
7 – Menopoza girince kilo almaya başladım, ne yapmalıyım?
Metabolizma yavaşladığı için kilo alma hızlanır. Düzenli eksersiz ve uygun diyet mutlaka yararlı olacaktır.